Blog Details

Blog Image

GÖZ HASTALIKLARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Göz hastalıkları tedavisinde erken teşhiş çok önemlidir. Bu nedenle göz hastalıkları hakkındaki belirtilerin farkında olup bunların gözlemlenmesi durumunda geç kalmadan bir göz doktoruna muayene olmakta fayda vardır.
Çocuklarda göz tembelliği neden olur?
En sıklıkla iki nedenle gelişir.
1. Tek gözde şaşılık varsa gözde tembellik çabuk gelişir.
2. İki göz arasında gözlük derecesi farklı ve bu fark yüksek ise yüksek numaranın olduğu gözde tembellik gelişir.
Çocuklarda göz tembelliği kaç yaşına kadar düzelebilir?
Çocuğun tembel gözünde kayma (şaşılık) varsa erken tedavisi çok önemlidir. Yedi yaşından sonra tedaviye cevap çok düşüktür. Tedavi 12 yaşına kadar sürebilir. Çocukta şaşılık yok ise ve erken (1-3 yaş arası) tembellik teşhis edilir ise görmesinin düzelmesi daha kısa sürede mümkündür.
Doğuştan göz yaşarmasının erken tedavisi önemli mi?
Evet. Çünkü tevadisi erken dönemde daha kolay ve iyileşme oranı daha yüksek, geç dönemde tedavisi daha zor ve iyileşme oranı daha düşüktür.
Bebeklerde katarakt tedavisi farklı mıdır?
Evet. Ameliyat tekniği farklıdır, ameliyatta göziçine lens (GİL) yerleştirilmesi farklıdır. Göziçi lensi yerleştirilmeyenlerde (2 yaşına kadar) görsel tedavi farklıdır.
Katarakt ameliyatında göziçine yerleştirilen lensin (GİL) çok odaklı (uzak ve yakın görmeyi sağlayan) yani Multifokal olmasının sorunları var mıdır?
Uzak ve yakının çok net görmeyi gerektiren mesleklerde Multifokal lensin takılması eskiden daha sakıncalı idi. Bugün bu lenslerdeki optik dizayn gelişmeleri bu mesleklerde de kullanımı artmıştır. Işık yansımaları ve dağılmaları, gece görüşte azalma nedeni ile bu lense alışabilme (nöral adaptasyon) süreci sonunda yeni Multifokal GİL’inde hasta memenuniyeti çok artmıştır.
Uzak ve yakın gözlüklerden kurtulmak mümkün müdür?
Evet. Devamlı uzak ve yakın gözlük kullanan kişiler bu gözlüklerinden kurtulmak ister ise kişinin şeffaf lensinin ameliyat ile çıkarılarak aynı yere uzak ve yakın görmeyi sağlayan göz içi merceği (Multifokal GİL) yerleştirilerek hayatlarını devam ettirebilirler.
Göz tansiyonunun erken teşhisi neden önemlidir?
Çünkü yüksek göziçi basıncı sinsi ve hiçbir belirti vermeden çevre görüşü yavaş yavaş bozduğu için artık geri dönüşü olmayan bir görme kaybına yol açabilir. Sinir hasarı yani çevre görme bozukluğu başlamadan önce tedaviye başlanır ise hastalığın hasarı durdurulabilir. Periferik görme kaybı olmuş ise bu geri kazandırılamaz.
Laser ile katarakt ameliyatı olmak önemli midir?
Klasik katarakt cerrahisi (FAKO) nun ön aşamaları Laser yardımı ile yapıldığında ameliyatın sonunda göz içine yerleştirilecek Multifokal (uzak ve yakın görmeyi sağlayan) lensin gözün tam merkezine yerleşmesi sağlanmaktadır. Böylece gözlüksüz görme kalitesi daha da artmaktadır.

Göz hastalıkları hakkında farklı sorularınız varsa iletişim sayfamdan mesajınızı gönderebilirsiniz.